Coco Chanel backstage

Ontmoet de makers van de voorstelling

Regisseur Ulrike Quade: “Mijn inspiratie haal ik uit het feit dat Coco Chanel gecreëerd heeft en dat ze dat elke keer opnieuw heeft gedaan. Dus het was creëren, creëren, kapot maken, creëren. Dat is een heel mooi ritme wat in de voorstelling terug te zien is.”

Componisten Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk: “Om Coco Chanel in de muziek te vangen, zit het niet alleen in muzikale noten. Het zit ook in klank, het zit ook in haar manier van spreken. We noemen het ook wel goud zoeken. Er zijn bijvoorbeeld harmonieën die Stravinsky heeft gebruikt, die kunnen weer als basis dienen voor een stuk en daarmee de relatie aangeven die ze heeft gehad met Stravinsky.”

Regisseur Jo Strømgren: “Coco Chanel is beroemd vanwege haar parfum en mode. Maar wat, volgens mij, nu vooral relevant is, is de manier waarop ze haar eigen identiteit gecreëerd heeft, zonder al te veel waarde te hechten aan de feiten. Ze creëerde haar eigen verhaal en dat is ook hoe we haar vandaag de dag herinneren.”

Kostuumontwerpster Jacqueline Steijlen: “Het sleutelwoord is wel een elegantie die komt uit eenvoud. De simpelheid van een overhemd waar een hand uit komt, die een hoed vast heeft: de hoed en het overhemd maken de pop, wat, vind ik, heel mooi werkt.”

Bekijk de volledige interviews

Door Auke Hamers

Credits

Concept en Regie: Ulrike Quade en Jo Strømgren
Spel: Ester Natzijl / Céline Mathieu, Ilija Surla & Indra Cauwels / Marjolein Vogels
Muziek en klankbeeld: Strijbos & Van Rijswijk
Decorontwerp: Jo Strømgren
Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort
Poppenbouw & Ontwerp: Ulrike Quade
Assistent Poppenbouw: Maria Landgraf
Kostuumontwerp: Jacqueline Steijlen
Assistentie kostuums: Puck Jansen, Lara Schellenkens, Greetje Opheij, Dirkje Krekt

Tekst: Hannah van Wieringen
Regie Assistent: Anne van Dorp
Atelier assistent: Pluck Venema
Dramaturgisch Advies: Thomas Lamers
Stagiair Poppenbouw: Hannah Baudouin
Techniek: Niels Runderkamp & Richard Bron
Fotograaf campagnebeeld: Michiel Voet
Scènefotograaf: Sanne Peper
Met dank aan: Frieda Pittoors, Rosa Reuten en Tom Jansen

Ulrike Quade Company

Het beeldend theater van Ulrike Quade Company is een combinatie van beeldhouwwerk, dans, performance, taal en muziek. De voorstellingen zijn geëngageerd en gelaagd, maar ook: verrassend lichtvoetig, surrealistisch, ironisch, poëtisch. Kenmerkend voor het gezelschap is het vakmanschap en de verfijning die in alle producties terug te vinden is. Ulrike Quade Company maakt theater met een dubbele bodem. Het is ‘menselijk theater’ dat ontroert, diep in het hart raakt en je niet meer loslaat.
ulrikequade.nl

Jo Strømgren Kompani

Jo Strømgren Kompani (JSK) is opgericht in 1998 en is vanaf zijn basis in Noorwegen uitgegroeid tot een van de meest succesvolle onafhankelijke danstheater groepen in Scandinavië. De stijl wordt gekenmerkt door een eigenaardige en humoristische mix van dans en theater, gecombineerd met een donkere politieke ondertoon. JSK maakt vaak op een speelse wijze gebruik van nonsens taal en voice-overs.
jskompani.no

Strijbos & Van Rijswijk

Het werk van componistenduo Strijbos & Van Rijswijk kenmerkt zich door de combinatie van computercompositie met elementen van ruimtelijkheid, vormgeving en muziektechnologie. Ze zoeken de grenzen en snijvlakken van verschillende kunstdisciplines en werkten mee aan een groot aantal film, dans- en theaterprojecten. De wederzijdse beïnvloeding tussen componist en choreograaf of regisseur is hierin een altijd terugkerende factor. Het autonome werk bestaat uit een variëteit aan elektro-akoestische composities voor concertuitvoeringen alsook diverse klankinstallaties.
strijbosvanrijswijk.com